Haarzorg

Marusa: Hoe ik een Curly Girl werd

Marusa’s interesse in duurzaamheid bracht haar ertoe de Curly Girl-methode uit te proberen, waarbij ze leerde de golven in haar haar te accentueren. Hier deelt ze haar gedachten en ervaringen met de methode, evenals haar favoriete haarproducten. Mijn verhaal Ik ben 40 jaar, moeder van twee kinderen en gebruik de Curly Girl Methode nu ongeveer […]

Marusa’s interesse in duurzaamheid bracht haar ertoe de Curly Girl-methode uit te proberen, waarbij ze leerde de golven in haar haar te accentueren. Hier deelt ze haar gedachten en ervaringen met de methode, evenals haar favoriete haarproducten.

Mijn verhaal

Ik ben 40 jaar, moeder van twee kinderen en gebruik de Curly Girl Methode nu ongeveer een half jaar.

Ik heb niet echt typische krullen en mijn hele leven dacht ik dat mijn haar “steil” was. Nu ik de Curly Girl-methode heb ontdekt, zie ik dat ik golvend haar heb. Het is haar met golven en zachte krullen – heel natuurlijk.

Ik ben bioloog en daarom erg geïnteresseerd in duurzaamheid. Daarom gebruik ik al jaren alleen biologische en milieuvriendelijke haarproducten en cosmetica. Ik ben ook een grote fan van de natuurlijke look. Daarom gebruik ik een “luie” methode waarbij ik mezelf niet elke dag teveel hoef te stylen, maar toch blij en tevreden ben met het resultaat.

Bevindingen en hun gevolgen…

Hoewel ik jarenlang veel producten met een ecolabel kon vinden, ontdekte ik een paar jaar geleden dat sulfaten echt slecht waren – voor mij. Mijn haar werd droog, dof en pluizig en mijn handen droogden uit bij de nagelriemen.

Dus sulfaten zijn nu verboden bij mij thuis. Vroeger gebruikte ik sulfaatvrije shampoo en gewone conditioner. Veel van deze producten zouden worden gecategoriseerd als “low-poo”. Tegelijkertijd was ik ook constant op zoek naar nog meer verzorging voor mijn haar, omdat het droog, pluizig en vet was.

Mijn dilemma was of ik de no-poo methode zou proberen, zoals veel andere eco-meisjes hadden gedaan. Hier was je je haar alleen met water. Of zou ik investeren in de nieuwste sulfaatvrije haarspoeling uit de VS? Toen kwam ik de Curly Girl-methode tegen. Ik vond het zo logisch! Het probleem kon niet worden opgelost door gewoon helemaal geen producten te gebruiken (no-poo). Zolang het haar resten van siliconen bevatte, zou het nooit gezond worden. Een biologische conditioner kan ook gemakkelijk alcohol bevatten en dan het haar en de hoofdhuid op de lange termijn uitdrogen.

De Curly Girl Methode was de weg vooruit voor mij

Bingo! Ik moest goedgekeurde shampoo voor krullende meisjes gebruiken voor de laatste wasbeurt om alle siliconen uit mijn haar te krijgen. Daarna hoefde ik alleen nog maar goedgekeurde conditioner te gebruiken en goedgekeurde stylingproducten. Ik wist dat het lang zou duren, maar ik geloofde dat het haar met de tijd beter zou worden.

Ik begon vol vertrouwen de Curly Girl-methode te gebruiken en ik vind het geweldig! Ik zie mijn haar nu met elke wasbeurt gezonder worden en mijn natuurlijke golven komen tevoorschijn – helemaal vanzelf.

Ik dacht eigenlijk dat mijn haar vet zou worden als ik het alleen met conditioner zou wassen, maar dat is niet zo. Omdat ik soms meedoe aan filmproducties waarbij je gestyled wordt met haarproducten, moet ik de laatste wasbeurt daarna nog een keer doen om de siliconen te verwijderen en hier wordt het haar gewoon zo droog. Wassen met conditioner is daar juist geweldig voor.

Doe de strektest

Mijn haar is helemaal schoon. Het is belangrijk om de rekentest te doen voor de vocht- en eiwitbalans in je haar, omdat die na verloop van tijd verandert.
Met deze test kom je erachter of je haar te weinig vocht of proteïne bevat of dat het al in balans is. Als er te veel vocht in het haar zit, gaat het veel pluizen, zelfs als het goed gevoed is. Ik gebruik in het begin een goedkope goedgekeurde conditioner. Daarna gebruik ik een gelabelde conditioner om naar behoefte meer proteïne of meer vocht te geven.

Een eco-meisje zijn

Zoals ik al zei, gebruikte ik het product voorheen niet vaak omdat ik dacht dat mijn haar “gewoon” steil was en dat ik er niet veel aan kon doen.

Maar nu, met de Curly Girl-methode, is het geweldig om te kunnen aanvullen met producten die de golven laten uitkomen en het haar meer voeden. En de goedgekeurde producten maken het haar niet “zwaar” of dof, dat is fantastisch.

Als eco-meisje gebruik ik alleen producten met een eco-label of die voornamelijk van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Er is een goede selectie goedgekeurd voor krullende meisjes en er zullen er nog meer volgen naarmate haarbedrijven hun ogen openen voor deze zachte en effectieve manier om de schoonheid van natuurlijk haar te bevorderen.

Mijn favoriete CG-vriendelijke producten

Purerené: Maple Sculpting Fixativ

Sculpting Fixative is een natuurlijk product dat krullen een sterke hold geeft. Op golvend haar, zoals het mijne, denk ik niet dat het product zo’n gedefinieerde golven geeft als ik had verwacht, maar het ziet er nog steeds goed uit. Ondanks de versteviging voelde het product licht en luchtig aan in het haar, bijna zonder golven. Ik kneep het product gewoon in handdoekdroog haar na het wassen met cleanser en conditioner, en liet het haar daarna aan de lucht drogen.

John Masters Bearberry Skin Balancing Toning Mist

Een organische vochtinbrenger voor het haar die niet uitspoelt. De consistentie is als een waternevel en het ruikt natuurlijk en heerlijk. Je kunt het zowel op nat als droog haar gebruiken. Op golvend haar, zoals dat van mij, geeft het geen geweldige definitie aan de krullen, maar helpt het om het haar golvender en zachter te maken. Het is supergoed om toe te voegen aan je verzorgende balsem als je huid lange tijd vocht tekort komt. Je kunt het aanbrengen na het wassen en het blijft lang werken terwijl je je haar verder in model brengt. Als je haar echter meer proteïne dan vocht tekort komt, zou ik aanraden om te wachten met het aanbrengen van dit product tot je weer een vochttekort hebt.