Haarzorg

“De laatste wassing”

Deze post gaat over “de laatste wasbeurt”, een onderdeel van de Curly Girl Methode. Lees verder als je meer wilt weten over de laatste wasbeurt en wat daar precies bij komt kijken. Wat wordt bedoeld met de laatste wasbeurt is het reinigen van het haar voordat je begint met de methode. Waarom is er een […]

Deze post gaat over “de laatste wasbeurt”, een onderdeel van de Curly Girl Methode. Lees verder als je meer wilt weten over de laatste wasbeurt en wat daar precies bij komt kijken. Wat wordt bedoeld met de laatste wasbeurt is het reinigen van het haar voordat je begint met de methode.

Waarom is er een einde gekomen aan siliconen en sulfaat?

De Curly Girl-methode gebruiken betekent onder andere dat je geen sulfaten, droogalcohol of siliconen gebruikt. Veel haarproducten bevatten beide niet voor niets. De siliconen in haarproducten worden onder andere gebruikt om glans te creëren en het haar er mooi en fris uit te laten zien. De hoofdhuid produceert van nature olie om te voorkomen dat het haar uitdroogt. Krullend haar is vaak droger dan steil of fijn haar. Daarom houdt krullend haar van natuurlijke oliën. Wanneer je je haar wast met producten met siliconen, dringt het in je haar en creëert het een vliesje rond je haar. Dit membraan zorgt ervoor dat olie en vocht niet kunnen binnendringen. Daarom bevatten dezelfde producten meestal sulfaten, die het haar binnendringen en de natuurlijke olie verwijderen zodat het haar er niet vet uitziet.

Zie je de spiraal van de duivel? Je golvende of krullende haar heeft vocht en natuurlijke oliën nodig, maar die kunnen niet doordringen door de siliconen die het haar afsluiten. De sulfaten verwijderen de olie en samen met de siliconen maken ze je haar droog en futloos. Daarom moet je stoppen met het wassen van je haar met siliconen en sulfaten als je de Curly Girl-methode volgt.

De laatste wasbeurt, zo doe je dat

Nu je weet waarom siliconen en sulfaten niet worden aanbevolen voor je krullend/golvend haar, komt hier de oplossing voor jou, genaamd de laatste wasbeurt.

Tijdens de laatste wasbeurt worden alle siliconen uit het haar gewassen. De meeste siliconen die in haarproducten worden gebruikt zijn niet oplosbaar in water. Om van de siliconen af te komen, moet je je haar dus nog een laatste keer wassen met een sulfaat.

“Boah! …denk je nu misschien. Ik zei net dat er geen sulfaten gebruikt mogen worden! ” “Ja, je hebt helemaal gelijk!”

Maar je moet het nog een laatste keer wassen met een sulfaat dat geen siliconen bevat om het kwijt te raken. Daarom heet het de laatste wasbeurt, want vanaf nu mag je je haar NIET meer wassen met sulfaten.

Producten die je kunt gebruiken voor de laatste wasbeurt:

Relax, vet haar is om te beginnen heel natuurlijk

Na de laatste wasbeurt zul je al snel voelen dat de olie/het vet bijna uit je hoofdhuid sijpelt. Relax, het is volkomen natuurlijk en normaal. Je moet niet vergeten dat je hoofdhuid en haar gewend zijn om veel olie te produceren als overcompensatie voor het gebruik van siliconen. Dit werd meestal weer “opgeruimd” met sulfaten, daarom merkte je het niet. Nu je beide uit je haarproducten hebt verwijderd, moet je haar eraan wennen dat het geen natuurlijke olie meer produceert.

Toen ik mijn laatste wasbeurt deed, zat er een waanzinnige hoeveelheid olie op mijn hoofdhuid. Ik kon een stuk keukenrol pakken en het afdrogen. Maar geef het tijd, het gaat vanzelf over. Je haar moet gewoon kunnen wennen aan zijn nieuwe, gezonde cyclus.