Gezondheid

D-vitaminen voor volwassenen en kinderen

Ben je vaak moe of heb je pijnlijke spieren zonder reden? Mogelijk heb je een vitamine D-tekort en je kunt hier lezen welke symptomen dat kan veroorzaken en waar je je vitamines in je voeding kunt vinden. D-Vitamin Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die eigenlijk in de huid zelf kan worden aangemaakt, MAAR gemiddeld […]

Ben je vaak moe of heb je pijnlijke spieren zonder reden? Mogelijk heb je een vitamine D-tekort en je kunt hier lezen welke symptomen dat kan veroorzaken en waar je je vitamines in je voeding kunt vinden.

D-vitamin blog

D-Vitamin

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die eigenlijk in de huid zelf kan worden aangemaakt, MAAR gemiddeld krijgen we veel minder binnen dan de aanbevolen hoeveelheid.Een vetoplosbare vitamine is een vitamine die NIET via de urine kan worden uitgescheiden zoals in water oplosbare vitaminen dat kunnen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid vitamine D binnen te krijgen, omdat die helpt bij de opname van calcium, een belangrijk element voor de gezondheid van onze botten en tanden. In het ergste geval kan een tekort aan vitamine D leiden tot tandbederf, osteoporose, spierzwakte, botbreuken en diabetes type 1.Uit recent onderzoek blijkt ook dat een tekort aan deze vitamine van invloed kan zijn op ziekten als depressie, sclerose, schizofrenie en de ziekte van Alzheimer.

Aanbeveling

De aanbevolen dagelijkse dosis voor mannen en vrouwen is 7,5 microgram.Kinderen en ouderen boven de 60 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt aangeraden iets meer te nemen, namelijk 10 microgram.

Waar komt vitamine D voor?

Je kunt vitamine D vinden in je voeding. Goede bronnen zijn vet (margarine, olie en boter), eieren, vlees en vette vis.Naast voeding kan het lichaam de vitamine in de huid zelf aanmaken door blootstelling aan de zon, maar in de winter is het bijna onmogelijk om voldoende aan te maken.Als je huid vaak helemaal bedekt is, je een heel donkere huid hebt of je bent veganist, is het extra belangrijk om vitamine D via een supplement in te nemen.Koop hier je D-vitamines.