Haarzorg

Begin met de Curly Girl Methode

Ben je het beu dat je krullend haar er niet goed uitziet, welke dure producten je ook gebruikt en hoe je het ook stylet? Misschien is de Curly Girl-methode precies wat je nodig hebt om het beste uit je golven en krullen te halen. Hier is onze gids om te beginnen.

Ben je het beu dat je krullend haar er niet goed uitziet, welke dure producten je ook gebruikt en hoe je het ook stylet? Misschien is de Curly Girl-methode precies wat je nodig hebt om het beste uit je golven en krullen te halen. Hier is onze gids om te beginnen.

Wat is de Curly Girl Methode?

De Curly Girl-methode is, kort gezegd, een haarverzorgingsroutine die de natuurlijke krullen en golven op een bijzonder mooie manier naar voren brengt.

De verzorgingsroutine verschilt sterk van conventionele haarverzorging, omdat ten eerste een aantal ingrediënten uit de meeste haarverzorgingsproducten worden geweerd, en ten tweede shampoo volledig uit de haarverzorging wordt verwijderd (op enkele uitzonderingen na, maar daar komen we later op terug).

Maar de Curly Girl methode is meer dan alleen het vervangen van haarproducten. Het omvat ook het veranderen van de manier waarop je de producten gebruikt.

De Curly Gurl methode is geen “easy shortcut” naar mooie krullen, maar de methode is zacht voor het haar en je kunt met je natuurlijke golven en krullen verbluffende resultaten bereiken die je niet voor mogelijk hield.

Hier zijn de regels in het kort:

Curly Girl Rules

 • Geen sulfaten
 • Geen siliconen
 • Geen mineraalolie
 • Geen alcohol
 • Geen was
 • Geen hoge hitte – noch water noch haardroger
 • Geen haarborstels
 • Geen gewone handdoeken

Het kan heel nuttig zijn om je grondig vertrouwd te maken met de methode voordat je eraan begint, want ze werkt alleen goed als je de richtlijnen volgt.

Hoe het werkt

Er zijn evenveel verschillende manieren om de Curly Girl Methode uit te voeren als er Curly Girls en Guys zijn. Hier beschrijven we de meest gebruikelijke aanpak, die een goed begin is. Daarna kun je het naar behoefte aanpassen.

Laat u niet intimideren door de lange beschrijvingen! Het is gewoon om alles grondig uit te leggen, de eigenlijke verzorging is niet zo ingewikkeld.

Stap 0: Laatste wasbeurt

De meeste mensen hebben een ophoping van siliconen en andere producten in hun haar als ze overstappen van traditionele haarverzorging naar de Curly Girl-methode – en deze productresten kunnen meestal alleen met sulfaten worden verwijderd. Daarom is het vaak nodig om het haar een laatste keer te wassen met normale shampoo die sulfaten bevat, zodat je begint met volledig schoon haar en een schone hoofdhuid. Zorg er wel voor dat deze shampoo geen siliconen bevat, anders begin je weer helemaal opnieuw.

Deze laatste wasbeurt hoef je maar één keer te doen – in verband met je overgang van normale haarverzorging naar de Curly Girl-methode. Daarom hebben we het stap 0 genoemd. Daarna heb je alleen stap 1 tot en met 5 nodig als je je haar wast.

Stap 1: Conditioner wassen

Was de hoofdhuid met conditioner. Masseer de conditioner met uw vingertoppen (niet met uw nagels) op de hoofdhuid om deze grondig te reinigen. Herhaal zo nodig het wassen met conditioner voor een grondiger reiniging.

Laat de conditioner in de volgende stap in het haar zitten of spoel het er nu uit.

Veel mensen kiezen voor een eenvoudige en neutrale conditioner zonder veel oliën en zware ingrediënten voor het wassen van de conditioner, zodat de hoofdhuid niet snel vet wordt.

Stap 2: Conditioner verzorgen

Breng een voedende conditioner aan op de lengten van het haar – met biddende handen of met de scrunch-methode.

Terwijl de conditioner inwerkt, kunt u het haar kammen met uw vingers of met een kam met brede tanden. Doe dit alleen als het haar gematteerd is, anders loopt u het risico de klitten meer te scheiden dan absoluut noodzakelijk is.

Spoel de conditioner uit het haar.

Stap 3: Nat stylen

Terwijl het haar kletsnat is, breng je conditionerings- en stylingproducten aan – bij voorkeur volgens het LOC-principe: leave-in conditioner, olie en crème. Gebruik scrunchen om de vorm van de krullen te bevorderen. Let er wel op dat je de krullen die zich vormen en klonteren niet uit elkaar haalt.

Viele Menschen stellen fest, dass sie mehr Stylingprodukt verwenden müssen als bei trockenem Haar. Es ist, als ob das Haar das Produkt einsaugt. Experimentieren Sie mit verschiedenen Produkten und Mengen – es gibt keine Lösung für das Styling die für alle funktioniert.

Stap 4: Droging

Leg het haar in een plop door het op je microvezel handdoek of T-shirt te laten vallen. Wikkel het haar in de handdoek boven op je hoofd. Dit geeft de krullen een boost. Maak de handdoek vast en laat het haar 15-60 minuten drogen in de plop.

De plop absorbeert het meeste vocht na het bad en helpt de krullen in vorm te blijven.

Je kunt ook met de plop slapen als je wilt. Sommige mensen krijgen goede resultaten als ze hun haar ’s nachts op deze manier drogen.

Het is belangrijk de krullen tijdens het drogen niet te kammen of te versnipperen. Wacht tot het haar volledig droog en stijf is voordat u er meer mee doet.

Stap 5: Verzachting

Druk het droge haar zachtjes maar grondig aan met uw handen om de hardheid die het haar krijgt bij het drogen aan de lucht te verminderen. Til het haar met je vingertoppen voorzichtig van de hoofdhuid. Pas altijd op dat u de plukken/krullen niet in te kleine stukjes breekt, want dat kan leiden tot pluizig haar.

Zo lang duurt het voordat de Curly Girl Methode werkt…

De meeste mensen zullen vanaf de eerste wasbeurt een verbetering merken in de vorm van de krullen. Het duurt echter een paar weken voordat het haar en de hoofdhuid gewend zijn aan wassen zonder sulfaten en voordat de olieproductie op de hoofdhuid weer in evenwicht is.

Als het haar en de hoofdhuid eenmaal gewend zijn aan de Curly Girl-methode, is het meestal niet meer nodig het haar zo vaak te wassen. 1 à 2 keer per week kan voldoende zijn. Anderzijds kunnen de krullen van dag tot dag worden opgefrist, omdat het haar na het slapen vorm en volheid kan verliezen.

Veel Curly Girls en Guys zien een gestage verbetering van hun krullen gedurende enkele maanden nadat ze met de methode zijn begonnen, omdat ze verschillende producten moeten proberen voordat ze vinden wat voor hen werkt. Dit betekent niet dat het vele maanden duurt voordat het haar mooi wordt, maar gewoon dat het de moeite waard is om vast te houden aan de methode, ook al is het soms bergopwaarts – vooral als je moeite hebt om de juiste producten voor je haar te vinden.

Het kan heel nuttig zijn om lid te worden van Curly Girl-groepen op Facebook voor hulp, inspiratie en ondersteuning en om specifieke productaanbevelingen te vinden op blogs of YouTube van mensen die hetzelfde type krullen en voorkeuren hebben als jij.

Houdt de krullen dagenlang fris

U kunt de haarproducten reactiveren door een beetje water of uw favoriete stylingproduct in het haar te spuiten.

Daarnaast kun je de krullen helpen in model te blijven door te slapen met je haar in een plop, sjaal of ananas.

Tips voor succes met de Curly Girl Methode

 • Knip je droge punten af. Gebroken punten zijn heel moeilijk natuurlijk en mooi te krullen – zelfs niet met voorzichtig wassen en veel vocht en conditioner. Ze dragen bij tot een gematteerd en pluizig uiterlijk dat geen mooie krullen bevordert.
 • Overweeg stappen in je haar te knippen, want krullen houden van stappen. Het geeft meer volheid en maakt ruimte voor de binnenste krullen.
 • Gebruik de Praying Hands of Scrunch methode om haarproducten aan te brengen.

Dat is wat je nodig hebt

Het is heel individueel wat werkt voor de individuele Curly Girl of Guy. Daarom varieert wat je nodig hebt als onderdeel van je haarverzorging. Hier is een lijst van alle producten en hulpmiddelen die wij aanbevelen voor een complete krullenvrouw haarverzorgingsroutine. Kies de dingen waarvan je denkt dat ze je zullen helpen.

 • Was conditioner
 • Verzorgende conditioner
 • Leave-in Conditioner / Balsem / Conditioner
 • Haar olie
 • Haarcrème
 • Styling-Gel
 • Brede kam voor onder de douche
 • Microvezel doek
 • Haardroger met koude stand en diffuser
 • Haarklemmen om het haar vast te houden terwijl het droogt
 • Haarbandje voor de ananasmethode

Unsere Produktempfehlung: Boucleme Hydrating Hair Cleanser, Boucleme Curl Conditioner, Denman Grooming Comb um die nassen Haare zu kämmen, Schwarzkopf Osis Bouncy Curls, American Crew Light Hold Styling Cream, Parlux Haartrockner, Parlux Diffuser

Veel succes met de krullen!